Catherine Deneuve vine la TIFF 2008

Catherine Deneuve in tinerete.Oaspetele de onoare al TIFF-ului din acest an este Catherine Deneuve, una dintre actriţele emblematice ale istoriei cinematografului francez.

n cadrul Galei de închidere, Deneuve va primi Premiul pentru Întreaga Carieră din partea Festivalului Internaţional de Film “Transilvania”, înmânat, în ultimii ani, unor personalităţi marcante ale cinematografului european precum Vanessa Redgrave, Franco Nero sau Annie Girardot.

Născută în 1943 la Paris, Catherine Deneuve şi-a început prestigioasa carieră în cinema în 1957. Pe parcursul celor 51 de ani petrecuţi în lumea filmului, a jucat în peste 100 de pelicule în care a interpretat roluri dintre cele mai complexe, care au făcut-o, nu o dată, să se re-inventeze complet. De la formidabila prestaţie în rolul Genevievei Emery, adolescenta îndrăgostită şi derutată din musical-ul atipic, câştigător de Palme d’Or, Umbrelele din Cherbourg (1964), la ucigaşa schizofrenică din Repulsie (1965) sau gospodina-prostituată din Belle de Jour (1967), de la rolurile de femme fatale din filmele lui Francois Truffaut, Sirena de pe Mississipi (1969) şi, mai ales, Ultimul metrou (1980), la cele de muncitoare în halat care cântă şi dansează în Dansând cu noaptea (2000) sau de soţie suspectată de crimă în straniul Opt femei (2002), fiecare apariţie a lui Catherine Deneuve are ceva electrizant, iar filmele din distribuţia cărora face parte nu pot trece neobservate: anul trecut, Deneuve si-a împrumutat vocea personajului Doamna Satrapi, mama Marjanei Satrapi în Persepolis, filmul de animaţie care a câştigat Premiul Juriului la Cannes, iar în 2008 actriţa e din nou prezentă pe afişul unuia dintre filmele selecţionate în competiţia pentru Palme D’Or, Conte de Noel. (Continuarea pe realitatea.net)

Lasa un raspuns