România riscă să rămână fără plaje

În Mamaia, cel mai înaintat rând de şezlonguri este spălat de valurile mării. În Costineşti, plaja de la epavă este tot mai îngustă. Iar la Tuzla, surparea falezei ameninţă farul de pe ţărm. Previziunile nu sunt deloc liniştitoare: peste 20 de ani, plaja din partea de sud a staţiunii Mamaia nu va mai exista, iar linia mării va ajunge sub balcoanele hotelurilor.

Situaţia este gravă în special pentru Mamaia, mai vulnerabilă decât vecina din sud. Dacă în Eforie substratul ţărmului este dur, alcătuit dintr-o placă de calcar, Mamaia se află pe o simplă limbă de nisip, între mare şi Lacul Siutghiol.

Peste 20 de ani, dacă nu se va face nimic pentru a stopa eroziunea, marea va ajunge la aliniamentul hotelurilor precum Dacia sau Parc. Aceasta este concluzia la care a ajuns cercetarea realizată în perioada 2005-2007 de Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA) şi de specialişti români, finanţată de Guvernul Japoniei. În urma simulărilor a rezultat că apa va avansa 40 de metri, iar plajele din sudul staţiunii vor fi înghiţite de mare. (Citeste in EVZ.RO)

Lasa un raspuns