Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se află deja la a opta ediție și este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care cca 100 sunt din România. În acest an, Noaptea Muzeelor se va desfășura sâmbătă, 19 mai și va avea, ca și în 2011, o amploare deosebită.
În București vizitatorii pot alege să-și petreacă noaptea de 19 spre 20 mai 2012 parcurgând atât muzee care și-au facut o tradiție din sărbătorirea acestui eveniment, cât și muzee sau organizații culturale care s-au alăturat în 2011 sau chiar în acest an. Printre acestea amintim: Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici”, care sărbătorește pentru prima dată evenimentul, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, căruia vizitatorii pasionați de domeniul tehnic i-au simțit lipsa la ediția de anul trecut, Arhivele Naționale ale României, aflate la a treia participare, Muzeul Bellu sau Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, care au participat pentru prima dată anul trecut și s-au bucurat de un real succes. După ce la ediția anterioară Muzeul Naţional al Ţăranului Român și Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au invitat publicul la ineditul Muzeu Labirint, în acest an colaborează și cu Muzeul Naţional de Geologie pentru a ne propune un tur între cele trei muzee, cu o tematică legată de Dobrogea.
Și în acest an Muzeul Naţional al Aviaţiei Române poate fi vizitat toată noaptea (între orele 21.00-05.00). Este singura instituţie cu profil aeronautic din ţară, în cadrul căreia pot fi admirate materiale importante pentru istoria aeronautică a poporului român. Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” prezintă vizitatorilor un spectacol inedit în care tehnologia prinde viaţă: „Ştiinţa o ia razna la miezul nopţii” (20.00-01.00).
În Bucureşti vor participa la eveniment în acest an următoarele instituţii:
Arhivele Naționale ale României
Centrul Cultural ArtSociety
Muzeul Naţional al Aviaţiei Române
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”
Muzeul Naţional Cotroceni
Fundația Löwendal
Muzeul Național al Țăranului Român
Muzeul de Artă Veche Apuseană Dumitru Furnică-Minovici
Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”
Muzeul de Artă “Vasile Grigore” – pictor și colecționar
Muzeul Național de Artă al României
Universitatea Spiru Haret
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Muzeul Bellu
Muzeul Naţional „George Enescu”
Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Muzeul Naţional de Geologie
Muzeul Naţional de Istorie a României
Muzeul Naţional al Literaturii Române
Muzeul Municipiului Bucureşti
Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”
Palatul Voievodal Curtea Veche
Muzeul Naţional de Artă Contemporană
Biblioteca Naţională a României: World Press Photo România (Fundaţia Culturală EIDOS)
Școala Centrală