Muzeul Theodor Pallady din Capitală se redeschide joi

Muzeul Theodor Pallady din Capitală se redeschide joi, la ora 18.30, după şase luni în care a fost închis pentru lucrări de reamenajare şi de restaurare a operelor de artă, informează Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR).

Cunoscută şi sub numele de Casa Melik, clădirea în care funcţionează muzeul este una dintre cele mai vechi şi frumoase din Bucureşti. Datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, aceasta este reprezentativă pentru arhitectura civilă tradiţională românească, prin elemente precum cerdacul de la etaj, închis cu geamuri, scara interioară din lemn şi acoperişul cu streaşină lată. Casa poartă numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, un susţinător al acţiunilor revoluţionare de la 1848 şi autor al lucrării “L’Orient devant L’Occident”. El este, de altfel, cel care s-a ocupat de renovarea casei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, păstrându-i stilul original.
Casa, transformată în muzeu în 1971, adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răut, în care se evidenţiază câteva remarcabile pânze semnate de Theodor Pallady, precum şi un fond important de peste 800 de desene şi gravuri ale marelui pictor român, reprezentative pentru perioada lui pariziană.
Acestea sunt expuse periodic, în serii tematice. Astfel, cu prilejul redeschiderii muzeului, se inaugurează şi expoziţia temporară “Volum şi perspectivă în creaţia grafică a lui Theodor Pallady”, care prezintă o selecţie de 32 de desene şi gravuri ale artistului.

BUCmuzmelic2

Lasa un raspuns