Mărțișor din partea Google

Pagina motorului de cautare Google a capatat un nou logo de 1 Martie, in cinstea sarbatorii romanesti a Martisorului. Este al treilea an in care Google a conceput un logo special (“doodle”) pentru a marca aceasta sarbatoare, dupa 2008 si 2010.

Martisor Google

Potrivit regretatei scriitoare si specialiste in folclor Irina Nicolau, in sate, sarbatoarea de 1 Martie se numea Martisor, Baba Dochia sau Dragobete cap de primavara – “Martisor, dupa numele lunii, Baba Dochia, dupa cuvioasa mucenita Evdochia, serbata de Biserica in aceasta zi si Dragobete dupa numele unei sarbatori care, in anumite zone, se tinea in ziua de 24 februarie. Era sarbatoarea indragostitilor, ziua in care se imperecheaza pasarile, un fel de Sfantul Valentin la romani”, scria Irina Nicolau intr-un articol din 1997, publicat pe site-ul Muzeului Taranului Roman.

“Dupa 1 martie vin Zilele Babei. Sunt 9 sau 12, cate au fost si cojoacele. Timp schimbator. Dupa zilele babelor, urmeaza cele ale mosilor. Acum timpul se stabilizeaza. A venit primavara.” (SURSA)

Lasa un raspuns