Aglomeraţia, traficul infernal, grija pentru ziua de mâine şi lipsa de educaţie adâncesc conflictele dintre locuitorii Capitalei.
Ton certăreţ, priviri aprige, claxoane insistente, ghionturi, coate-n burtă şi o lipsă crasă de bună- voinţă. Pentru cineva din provincie aterizat fără avertisment în „Micul Paris“, „şarpele uman“ care se îndreaptă în fiecare dimineaţă spre serviciu, în autobuze, metrou sau cu maşinile personale are o doză de agresivitate demnă de un oraş sub asediu. Aparent apatic, reacţionează rapid la orice sursă de nervi, hrănindu-se parcă din energia acestora.
Pentru bucureşteni, irascibilitatea a devenit o reprezentaţie cotidiană, deja emblematică prin omniprezenţa ei. În clocotul oraşului, mulţi oameni – altminteri binevoitori şi politicoşi – se trezesc înjurând, apostrofând, ripostând sau împărţind pumni.
Politeţea, o bizarerie demodată, se stinge încetul cu încetul sub nevoia imperioasă de a reacţiona la presupuse jigniri sau încălcări ale spaţiului personal. Din ce în ce mai rar, un bătrânel jovial, elegant şi cu maniere din alte timpuri ne colorează ziua şi subliniază adâncimea încruntării noastre cotidiene. În copilărie, mama ne pisălogea să fim respectuoşi. Astăzi, nimeni nu pare să aibă dreptul de a ne spune cum să ne comportăm. Însuşi apelul la calm e un afront.Blocurile gri sunt de vină
De unde atâta agresivitate? Dintr-o infinită lipsă de educaţie, crede psihiatrul Florin Tudose. Ceea ce ţi se poate întâmpla în Bucureşti cu siguranţă nu ţi se poate întâmpla în alt mare oraş al Uniunii Europene, spune el.
Sociologul Mihaela Miroiu leagă agresivitatea de peisajul urban mohorât al Capitalei. „Blocurile sunt terne, mohorâte, descompuse. E o lipsă generală de frumuseţe şi vegetal. Ai impresia că mare parte a Bucureştiului este veche, dar în sens negativ. Nu e vechimea aia pe care o comtempli cu drag când te uiţi la clădiri de secolul 18 sau 19. E aspectul unei haine nici măcar cârpite. Cea mai mare parte a Bucureştiului este, dacă nu urâtă sau neigienică, pur şi simplu anostă“, afirmă sociologul.
În opinia sa, Capitala, în special pentru oamenii care lucrează mult, nu oferă în primul rând posibilitatea de a-ţi reîncărca bateriile.
Sursa: EVZ