Tinerii vor primi călătorii gratis către localităţile de domiciliu, pentru a vota în 30 noiembrie

Guvernul vrea să acorde călătorii cu trenul dus – întors către şi dinspre localitatea de domiciliul pentru tinerii cu vârste între 18 şi 25 de ani, în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, astfel încât aceştia să-şi poată exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Proiectul de hotărâre se află pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Executivului. Călătoria gratuită se va face cu trenul rapid, la clasa a II-a.

Potrivit noii legislaţii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, studenţii, bolnavii, militarii, poliţiştii şi jandarmii care nu vor fi în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor nu-şi vor putea exercita dreptul de vot, deoarece alegerile uninominale nu permit exercitarea acestuia decât în circumscripţia de domiciliu.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat recent ministrului Educaţiei să acorde două zile libere pentru studenţi, în 27 şi 28 noiembrie, pentru ca aceştia să poată merge să voteze în oraşul în care au domiciliul. Iniţial, studenţii au cerut o derogare de la Parlament ca să poată vota în localităţile unde studiază, însă cererea lor nu a fost aprobată.

Potrivit ANOSR, peste 450.000 de studenţi care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu nu-şi vor putea exprima opţiunea electorală la alegerile din 30 noiembrie din cauza faptului că, potrivit legii, ei pot vota numai în localitatea trecută ca reşedinţă în buletin. (sursa: www.newsin.ro)

Lasa un raspuns