Românii vor avea zi liberă de Rusalii

Camera Deputaţilor, for decizional, a decis, miercuri, să adauge la lista sărbătorilor legale şi prima şi a doua zi de Rusalii, respingând o cerere de reexaminare a Codului Muncii trimisă de preşedintele Băsescu.

Deputaţii au votat respingerea cererii lui preşedintelui Traian Băsescu cu 207 voturi favorabile şi două abţineri, modificarea legii mergând la promulgare. Anterior, Senatul decisese în iunie respingerea cererii de reexaminare a şefului statului, prin care acesta solicita ca şi ziua de Sfânta Maria să fie sărbătoare legală. Cererea de reexaminare a preşedintelui nu critica explicit introducerea ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează şi a celor două zile de Rusalii, ci arăta că este necesară, “pentru păstrarea coerenţei legislative în acest domeniu”, ca şi ziua de 15 august, Ziua Adormirii Maicii Domnului, să fie declarată sărbătoare legală. Motivul invocat  însă în cererea de reexaminare este că şi ziua de Sfânta Maria ar trebui declarată de sărbătoare legală, şeful statului cerând Parlamentului să modifice legea în acest sens, ţinând cont de faptul că românii “beneficiază de cele mai puţine zile de sărbătoare legală cu însemnătate spirituală”.

Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh) sunt sărbătorite, duminica, la 50 de zile după Paşti şi comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Christos. România este printre ţările europene cu un număr mic de zile de sărbători legale, campioane la acest capitol fiind Italia sau Spania. (www.newsin.ro)

Lasa un raspuns