Românii nu se mai înghesuie să cumpere locuinţe noi

Specialiştii spun că au de a face cu un fenomen ciudat pe piaţa imobiliară. Deşi şi-ar dori o casă şi au banii necesari pentru a o cumpăra, românii nu se mai înghesuie să cumpere locuinţe in proiecte noi.

Explicaţia este una simplă. Clienţii speră că preţurile vor scădea, aşa cum s-a întâmplat şi cu cele de pe piaţa apartamentelor vechi, şi preferă să mai aştepte până se vor muta în casă nouă.

Experţii pieţei imobiliare trag semnale de alarmă. O astfel de situaţie, spun ei, ar putea obliga mai mulţi investitori să se retragă de pe piaţa autohtonă. În plus, preţurile caselor noi nu vor scădea pentru că dezvoltatorii înregistrează costuri tot mai mari ale construcţiilor.

La începutul acestui an, analiştii apreciau că locuinţele noi se vor scumpi în 2008 cu 15-20%. Un metru pătrat de teren ar urma să ajungă astfel la un preţ mediu de 1.700 de euro, faţă de 1.500 în 2007.

Se estima ca la sfârşitul acestui an să fie date în folosinţă peste 6.000 de locuinţe noi în Capitală, iar în 2012 numărul acestora să ajungă la 27.000. Asta în timp ce cererea de case în Bucureşti atinge 300.000.

Sursa: Realitatea TV

Lasa un raspuns