Obama, Premiul Nobel pentru Pace

Preşedintele american Barack Obama a primit Premiul Nobel pentru Pace, una dintre cele mai prestigioase distincţii din lume. Liderul de la Casa Albă a fost răsplătit pentru eforturile deosebite de întărire a relaţiilor internaţionale şi cooperarea între oameni, anunţă Comisia Nobel.

Preşedintele American a fost nominalizat, alături de cel francez pentru Premiul Nobel.

Premiul primit de Obama vine la o zi dupa ce scriitoarea germana de origine romana, Herta Muller, a castigat Nobelul pentru Literatura.

De 22 ani, Herta Müller trăieşte în Germania şi scrie despre trecutul ei în România. Primul scriitor de origine română premiat vreodată cu Nobelul literar a fugit din România acum 22 de ani.

La 12 ani după, Germania o propunea oficial la Nobel, iar România începea să audă numele ei. Herta Müller s-a întors în trecutul ei cu aproape fiecare carte premiată în Occident.

Dezrădăcinarea, interogatoriile la Securitate, cenzura, aberaţiile totalitarismului i-au bântuit existenţa şi opera. Iar distincţia i-a fost acordată pentru felul în care „cu concentraţia poeziei şi francheţea prozei, descrie viaţa celor dezrădăcinaţi”, se arată în argumentul Comitetului Nobel. (EVENIMENUL ZILEI)

MAC-OBAMA-big

Lasa un raspuns