info: Temperaturi apropiate de pragul de caniculă, în luna mai

După zilele ploiase şi relativ răcoroase, meteorologii prognozează vreme caniculară pentru zilele următoare. Temperaturi de peste 30 de grade s-au înregistrat astăzi în Banat, Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei. Numai în Capitală, serviciul de ambulanţă a primit peste 300 de apeluri până la această oră. În 50 dintre cazuri a fost vorba de oameni căzuţi în stradă.

În sud-vestul Olteniei astăzi s-au atins temperaturi de 33 – 34 grade Celsius, adică valori foarte apropiate de pragul de caniculă.

Temperaturile din aceste zile sunt, în unele zone, cu peste 10 grade mai mari decât este normal.

Potrivit meteorologilor, în aceste zile vor fi cele mai mari valori termice din această primăvară. Temperaturile ridicate se datorează unei mase de aer cald care vine din zona mediteraneană. Aceasta se va deplasa spre vestul continentului, dar va reveni deasupra ţării noastre la acest sfârşit de săptămână când se vor înregistra din nou temperaturi foarte ridicate.

Pentru lunile viitoare, meteorologii spun că, în iunie, cel mai cald va fi în sudul ţării, unde maximele vor depăşi frecvent 35 de grade. Se aşteaptă, însă, şi ploi. În iulie, vremea va continua să se încălzească, iar temperaturile vor urca până la 40 de grade. Cam la fel se va întâmpla şi în august, când vor fi perioade de caniculă, iar ploile vor fi şi mai rare. Cei care lucrează în aer liber trebuie sa aibă un program special în aceste zile călduroase. Inspecţia Muncii îi avertizează pe patroni că sunt obligaţi să asigure angajaţilor între doi şi patru litri de apă, echipament individual de protecţie şi duşuri. Angajatorii care nu pot respecta aceste cerinţe sunt obligaţi să reducă programul de lucru sau să îl eşaloneze. Cei care muncesc în spaţii închise trebuie să beneficieze de ventilaţie.

Sursa: Realitatea TV

Lasa un raspuns