EVZ: „Dincolo de America“, dezastrul

Amatorii de comedii involuntare se pot amuza, de mâine, la un thriller erotic cu Daniela Nane. Scenariul e semnat de actualul director al CNC.

Un film ţinut la sertar mai bine de trei ani iese de mâine pe ecranele româneşti: „Dincolo de America“, în regia lui Marius Th. Barna, după un scenariu de Eugen Şerbănescu, actualul director al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Un exemplu perfect de inconsistenţă, incoerenţă şi toate „in-urile“ aplicabile unui film, finanţat generos de CNC cu 850.000 de lei, în 2004, şi de TVR, cu 106.000 lei, deşi regizorul mai comisese câteva eşecuri înainte.

„Thrillerul cu inserţii erotice“ al lui Barna are însă o calitate rară: e o comedie involuntară extrem de savuroasă mai ales în momentele de maxim dramatism (şi are destule). O „bijuterie“ rară, anunţată încă din sinopsisul (unul mai aiuritor-bombastic nu veţi găsi prea des) care te introduce elegant într-o ceaţă de nepătruns: „«Dincolo de America» este un thriller psihologic, cu inserţii erotice care includ atât sentimentul cel mai genuin, cât şi sexualismul cel mai cinic – ca arhetipuri codificate ale unei societăţi închise, coercitive, dictatoriale. Canavaua epică este de basm modern, pe o variaţiune a temei Pygmalion şi Galateea cu roluri inversate, desfăşurată într-un spaţiu concentraţionar (…)“.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasa un raspuns