Cod galben de caniculă în sudul ţării

Meteorologii susţin că marţi se vor înregistra temperaturi de până la 38 de grade, iar indicele de confort termic ar putea depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Judeţele afectate sunt Brăila, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Bucureşti, Giurgiu şi Teleorman.

n după-amiaza zilei de 5 august, în jumătatea sudică a Olteniei, în sudul şi estul Munteniei, vestul Dobrogei şi în sudul Moldovei vremea va fi caniculară, temperaturile maxime vor atinge şi vor depăşi 35 de grade, iar indicele temperatură – umezeală se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. În judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Ilfov şi în Municipiul Bucureşti valorile termice maxime vor fi de 37 – 38 de grade.

În prima parte a zilei de marţi în nord şi nord-est, iar spre seară şi în noaptea de marţi spre miercuri în centru şi est, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua trecător şi aspect de vijelie.Vor fi condiţii de grindină. Izolat cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp, îndeosebi la munte şi în nordul ţării.

Şi în Capitală vremea va fi caniculară şi se vor înregistra temperaturi de până la 35 de grade Celsius. Specialiştii susţin că valorile vor reveni la normal abia miercuri, iar până la sfârşitul săptâmânii nu vor mai depăşi valoarea de 32 de grade Celsius. Mai mult, în zona de deal şi de munte va ploua izolat.

Luna august va fi una de foc

Prima decadă a lunii august va aduce temperaturi de peste 35 de grade Celsius, potrivit meteorologilor. Asta după o lună în care am avut parte de ploi şi furtuni.

August va fi o lună mai caldă decât normele climatologice, cu multe temperaturi de 32-33 de grade şi chiar de 35 de grade, în zonele de câmpie. La începutul săptămânii viitoare, se preconizează temperaturi de 35 de grade în sudul ţării.

În acelaşi timp, temperaturile din timpul nopţilor vor începe să scadă şi vor ajunge în unele zone chiar sub 10 grade.

Şi în august, ploile îşi păstrează caracterul de torenţialitate însoţite de descărcări electrice şi căderi de grindină. În sudul ţării vor fi ploi mai puţine.

În următoarele zile, peste România avansează o masă de aer tropical. Această masă vine dinspre nordul Africii şi bazinul Mării Mediterane. Acesta este motivul pentru care, chiar dacă, vineri, regimul termic a fost apropiat de cel obişnuit, în următoarele zile, temperaturile mai urcă puţin, cu un grad două de la o zi la alta.

Duminică în regiunile de câmpie din sudul şi vestul ţării, maximele au ajuns chiar la 33-34 de grade. Cu alte cuvinte, cu 3-4 grade mai mult decât mediile climatologice. Astăzi, în aceleaşi regiuni, se poate atinge pragul caniculei, adică valori de 35 de grade. Norii vor fi puţini, ploile, izolate şi neînsemnate cantitativ.
Sursa: Realitatea TV

Lasa un raspuns