China, cea mai fierbinte piata de arta a momentului

» China a devenit in numai cativa ani cea mai exploziva piata de arta din lume, cu cresteri anuale de 30% ale pietei si artisti ale caror lucrari depasesc suma de un milion de dolari, scrie The Guardian.
» In timp ce colectionarii straini si chinezi investesc din ce in ce mai mult in arta contemporana chineza, artistii se tem ca influxul brusc de bani sa nu duca la comercializarea si banalizarea acesteia.

Districtul dashanzi din Beijing, fosta zona industriala transformata de artisti in cartierul generalal artei contemporane chineze, primeste acum sprijin guvernamental, iar bogatele institutii artistice internationale se muta aici, relateaza The Guardian. Luna trecuta, Centrul Ullens pentru Arta Contemporana a lansat un complex de milioane de dolari in Dashanzi, aducand cu avionul zeci de VIP-uri internationale pentru o petrecere cu sampanie si caviar. Alaturi, muncitorii terminau acoperisul unui spatiu finantat de Centrul Iberic pentru Arta Contemporana, in valoare de 15 milioane de dolari. Strazile odata goale incep sa fremete de turisti, iar in locul atelierelor au aparut cafenele si buticuri, in timp ce chiriile au crescut in acelasi ritm ametitor.

Continuarea in Romania Libera 

Lasa un raspuns