Ce este gripa porcina?

  • Gripa porcina (H1N1) este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, cu contagiozitate ridicata, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Morbiditatea tinde sa fie ridicata, iar mortalitatea scazuta (1-4%).
  • Virusul se transmite in randul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect si de la purtatori asimptomatici. Epizootii in randul porcilor pot surveni pe tot parcursul anului, cu incidenta crescuta in perioada de toamna si iarna in zonele temperate.
  • Virusurile gripei porcine apartin de obicei subtipului H1N1, dar exista si alte subtipuri circulante la porci (de ex. H1N2, H3N1, H3N2). Porcii se pot infecta, de asemenea, cu virusurile gripei aviare si cu virusurile gripei sezoniere umane. Initial se credea ca virusul gripei porcine H3N2 a fost introdus in populatia porcina de catre om.
  • Uneori porcii se pot infecta cu mai mult de un virus la un moment dat, ceea ce permite genelor acestor virusuri sa se combine. Astfel poate rezulta un virus care contine gene de la mai multe surse, numit virus “reasortant”.
  • Desi virusurile gripe porcine afecteaza de obicei porcii, pot depasi uneori bariera speciei si cauza boala la oameni. Cum se infecteaza oamenii?
    La oameni virusul se transmite de obicei de la porci. Totusi, pentru unele cazuri lipseste istoricul de contact cu porci sau deplasarea in arii in care au fost localizati porci.
    Transmiterea de la om la om a survenit in cateva situatii, dar a fost limitata la contacti apropiati sau grupuri restranse de oameni.

Care sunt simptomele gripei porcine?
Simptomele infectiei cu gripa porcina la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere. Principalele simptome sint:
– Febra (peste 38ºC)
– Oboseala
– Inapetenta
– Tuse, durere in gat.
– Unele persoane infectate cu gripa porcina au prezentat stari de voma si diaree. (CRUCEA ROSIE)

gripa

Lasa un raspuns