Aproape gratis, de la stat: panouri solare, minieoliene, pompe geotermale

Programul „Casa Verde”, prin care statul îi va subvenţiona cu 90% pe românii care vor cumpăra şi monta sisteme energetice ecologice, a fost lansat, joi, de ministrul Mediului. Este vorba despre panouri solare şi fotovoltaice, minieoliene, pompe geotermale şi alte sisteme care merg pe energii „curate“. Folosirea acestora va scădea valoarea facturii la apă caldă cu circa 60%, iar pe a celei de căldură, cu 30%, a explicat ministrul Mediului, Attila Korodi. Pot beneficia de subvenţie nu numai persoanele fizice, ci şi firmele, asociaţiile de locatari, şcolile, primăriile sau ONG-urile. Înscrierile încep de pe 5 ianuarie 2009 şi ţin până pe 5 decembrie, urmând ca programul să fie reluat an de an.

Peste 500 milioane lei – bugetul de pornire
Paşii de înscriere sunt următorii: depunerea dosarului la unul dintre agenţii care vând şi instalează astfel de sisteme şi care trebuie validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Lista cu agenţii se va afişa pe site-ul Ministerului Mediului şi al AFM în jurul datei de 20 decembrie 2008.

Pasul următor: obţinerea unei note de acceptare de la instalatorul validat la care s-a depus dosarul. Subvenţia nu intră direct în contul solicitantului, ci este virată în contul instalatorului ales, imediat după ce sistemul va funcţiona deja în locuinţă.

În prima etapă, avertizează ministrul Mediului, subvenţia nu poate depăşi suma de 25.000 de lei, bani de la AFM. Fondurile destinate cofinanţării programului provin din taxa de poluare auto. Pentru început, bugetul total al subvenţiilor este de 520 de milioane de lei. Din această sumă, 400 de milioane de lei se alocă pentru persoane fizice, însă ar putea fi accesate şi de asociaţii de locatari sau de ONG-uri.

Lasa un raspuns