Antigona, regele Lear, Orfeu şi Euridice – în stagiunea 2008/2009

“Orfeu şi Euridice” de Alexandru Darie, “Lear” de Andrei Şerban, “Antigona”, în regia lui Claudiu Goga şi “Hamlet”, pus în scenă de Lazslo Bocsardi, sunt câteva dintre noutăţile pe care instituţiile de teatru bucureştene le pregătesc publicului, în stagiunea 2008/2009.

Bulandra, Nottara, Odeonul, Masca, Teatrul de Comedie, Teatrul “tinerilor” Metropolis, Teatrul Foarte Mic, dar şi Naţionalul bucureştean sunt în pregătiri pentru stagiunea 2008/2009, când doresc să aducă în faţa publicului spectacole noi, montări inedite, dar şi spectacole deja consacrate.

Nici lucrările de reabilitare şi restaurare, care vor debuta la sfârşitul anului la cea mai mare instituţie de spectacole din Bucureşti, Teatrul Naţional, nici Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, organizat la Bucureşti şi Cluj, între 15 octombrie şi 15 decembrie, de Teatrul Bulandra împreună cu Uniunea Teatrelor din Europa nu vor împiedica instituţiile să aducă pe scenă spectacole noi.

Astfel, Teatrul Bulandra îşi deschide stagiunea la jumătate lunii septembrie, dar premierele toamnei, “Orfeu şi Euridice” în regia lui Alexandru Darie şi “Lear” de Andrei Şerban se vor lăsa aşteptate până în octombrie, respectiv noiembrie, când vor fi prezentate în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor Europene.

Teatrul de Comedie va aduce, în noua stagiune, “Ioana şi focul“, un spectacol realizat după un text de Matei Vişniec, piesa fiind pusă în scenă pentru prima dată în România. Spectacolul este regizat de Cătălina Buzoianu şi o are în rolul principal pe Dorina Chiriac, după cum a declarat pentru MEDIAFAX directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă.

Comedia pregăteşte pentru stagiunea care urmează şi “O noapte furtunoasă“, în regia lui Horaţiu Mălăele, cu actori precum Delia Seceleanu, Dragoş Huluba şi Mirela Zeţa, dar şi “Casa Zoikăi” după Mihail Bulgakov, regizat de Alexandru Tocilescu, din distribuţia căruia face parte Virginia Mirea.

Deşi va intra în renovări la sfârşitul acestui an şi va avea o parte din săli închise, Teatrul Naţional Bucureşti nu renunţă la spectacolele cu public.

Astfel, Naţionalul bucureştean va începe stagiunea cu “Şapte dintr-o lovitură“, în regia Liei Bugnar, spectacol ce a fost conceput special pentru cei şapte actori tineri care au fost angajaţi, recent, de TNB, şi cu spectacolul “Încă-i bine“, în regia Rodicăi Popescu-Bitănescu. Cele două montări vor avea reprezentaţii la Sala Atelier, respectiv Sala 99 a Teatrului Naţional.

Planurile de spectacole TNB includ nume mari ale scenei româneşti. Astfel, pentru repertoriul Sălii Mari este în discuţie spectacolul “Duelul” după Cehov, în regia lui Alexandru Dabija. De asemenea, Radu Beligan se va întoarce pe scenă în stagiunea următoare, Naţionalul reluând “Egoistul” şi “Take, Ianke şi Cadâr”.

Data de 1 septembrie va marca debutul stagiunii şi la Teatrul Nottara, prin spectacolul “Antigona“, în regia lui Claudiu Goga.

Montarea va fi urmată, în octombrie, de o piesă chinezească – “Rinocerul” – regizat de Mihai Lungeanu. De asemenea, potrivit directorului instituţiei, Mircea Diaconu, printre premierele Teatrului Nottara se numără şi “Opera de trei parale” de Bertold Brecht, în regia Dianei Lupescu şi “Noul locatar” după Eugene Ionesco, în regia lui Tompa Gabor.

Teatrul Odeon prezintă cea dintâi premieră a stagiunii, “Extrem“, în regia lui Sorin Militaru, pe 26 septembrie. Din distribuţia spectacolului fac parte, printre alţii, Crina Mureşan, Antoaneta Zaharia, Nicoleta Lefter şi Mihai Suma.

Sursa:mediafax

Lasa un raspuns