In toate textele despre sanatate exista multi termeni de care auzim de fiecare data, dar ne este greu sa explicam ce inseamna.
Cel mai folosit este probabil caloria. Definitia este una simpla: caloria este unitatea de masura a energiei; mai precis energia care este necesara pentru a creste cu un grad celsius temperatura unui centimetru cub de apa. In cazul mancarii, termenul corect este de kilocalorii, cantitatea de energie fiind de 1.000 de ori mai mare decat caloria in termeni stiintifici. Numerele de calorii de pe etichetele alimentelor se refera de fapt la energia care va fi eliberata in organism atunci cand mancarea consumata reactioneaza cu oxigenul. Cele mai multe calorii sunt in carbohidrati si proteine.
Antioxidantii sunt substantele care ajuta moleculele sa elibereze oxigen, iar multi sustin ca ele previn imbatranirea celulelor. Prin respiratie si mancat se produce procesul de oxidare, care imbatraneste iremediabil celulele, dar exista si riscul aparitiei unor boli.
Majoritatea antioxidantilor, multi fiind reprezentati de fructe, contin Vitamina E, Vitamina C, Acid uric si Melatonina.
Acizii grasi Omega 3 nu pot fi produsi natural de corpul uman, dar sunt necesari pentru metaboliism, asa ca singura modalitate este de a consuma alimente care ii contin, in special peste gras (ton, somon, nuci).
Diferentele intre grasimile nesaturate si cele saturate este legata de structura chimica, cele saturate avand hidrogen in compozitie. Aceste grasimi provin in special din carnea de animal si sunt solide, iar cele nesaturate de la vegetale, fiind lichide. Cele mai multe grasimi saturate cresc si colesterolul. Alimente cu grasimi saturate: unt, untura, ulei de cocos sau laptele, iar cu grasimi nesaturate: ulei de masline, avocado, ulei de floarea soarelui si porumb. (SURSA)