Rețeta Coca Cola: extract de coca și E-uri

Reteta Coca ColaReţeta Coca Cola, pe care farmacistul John Pemberton a pus-o la punct în 1886, a rămas un secret bine păstrat. Totusi, pe internet a aparut o formula a baturii, sursa fiind editia din 8 februarie 1979 a Atlanta Journal-Constitution apărea fotografia cuiva care ţinea în mâini o carte deschisă în care era tipărită o reţetă despre care spunea că este exact formula inventată de Pemberton.

INGREDIENTE  – Cum preparăm 8 litri de Coca-Cola

Lista ingredientelor prezentate de publicaţia americană este:

  • Extract fluid de coca, 3 drame (un dram are 3,888 grame)
  • Acid citric 3 uncii (o uncie are 28,34 grame)
  • Cafeină 1 uncie (28,34 grame)
  • Zahăr 30 (nu se oferă precizări cu privire la cantitatea exactă)
  • Apă 2,5 galoane (un galon are 3,34 litri)
  • Suc de lămâie 2 pinte (o pintă are 0, 57 litri în Anglia şi 0,47 l în SUA) > Vanilie 1 uncie (28,34 grame)
  • Caramel 1,5 uncii sau chiar mai mult, pentru culoare
  • Arome 7X (se folosesc 2 uncii de arome la 5 galoane de sirop), după cum urmează: alcool 8 uncii, ulei de portocale 20 de picături, ulei de lămâie 30 de picături, ulei de nucşoară 10 picături, coriandru 5 picături, antranilat de metil 10 picături, scorţişoară 10 picături.

Dintre aceste ingrediente, cel puţin două sunt E-uri. Acidul citric, E 330, este folosit şi în alimentele eco, dar poate accelera formarea cariilor dentare. Nici consumul frecvent de caramel, E 150a, nu este recomandat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.