Nu scapam de canicula pana la 23 august

Directorul de Prognoză al Administratiei Naţionale de Meteorologie, Aurora Bell, a declarat intr-un interviu pentru ADEVARUL, ca romanii mai trebuie sa indure zilele caniculare, cu temperaturi de aproximativ 35 de grade Celsius, pana in jurul datei de 23 august.

Cât o s-o mai ţinem din caniculă în caniculă, ne puteţi da o veste bună?

“Vestea bună” este că vară se termină pe 23 August. Chiar dacă până atunci este posibil să indurăm temperaturi mai ridicate, după această data vară nu mai are “putere”.

Şi în anii precedenţi au fost valori de temperatură destul de ridicate, dar impresia oamenilor este că erau mai uşor de suportat. Ce înseamnă indicele de confort termic şi depăşirea pragului critic de 80 de unităţi?

Corect! Faţă de alţi ani acum ne pare totul mai greu de suportat deoarece umezeală este crescută, dând senzaţia de “zăpuşeală”, de disconfort termic. Indicele Temperatură -Umezeală (ITU) se referă la efectul combinat al temperaturii şi al vaporilor de apa din aer. Senzaţia de disconfort se instalează la persoanele mai sensibile încă de la 70 de unităţi, iar valoarea de 80 este un prag de alertă. Pe de altă parte, prezenţa vaporilor de apă are şi un rol pozitiv: temperatură nu creşte excesiv, iar vegetaţia nu se usucă, astfel că suntem mai feriţi de pericolul incendiilor de pădure.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *