EVZ: Primăria omoară Galeria Nouă

Februarie 2008. Galeria cât un apartament abia mai încape de lume venită să vadă „Colecţia de colec- ţionari“ a Ancăi Benera, care a strâns la un loc nasturi recuperaţi din corpurile pacienţilor operaţi, surprize Turbo şi capace de Cola. E forfotă mare, vizitatorii beau vin din pahare de plastic şi-şi clătesc urechile cu muzică de DJ. Ianuarie 2009. În aceeaşi galerie e o linişte cuminte. Câţiva paşi lasă ecou în faţa lucrărilor pictorului Neculai Iorga şi ale discipolilor săi. Într-un colţ zace un radio.

Galeria Nouă şi-a primit ultimii vizitatori în primăvara lui 2008. La un an de la închidere, pe Strada Academiei, nr. 15, nu se mai adună azi tinerii cu zecile, iar despre evenimentele organizate aici nu mai vin informaţii nici pe mail, nici pe grupurile de discuţii virtuale. Galeria Nouă şi-a mutat proiectele într-o zonă mai puţin vizibilă, iar spaţiul s-a transformat în Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti (GAMB), unde se pot admira lucrări semnate de pictori membri ai Uniunii Artiştilor Plastici (UAP).

„Publicul amator de artă să stea liniştit: nici nu va creşte, nici nu va scădea standardul galeriei“, promitea Ionel Ioniţă, directorul Muzeului de Istorie, într-un articol publicat de EVZ pe 27 februarie 2008. Din păcate însă, cel puţin la nivel de vizibilitate, GAMB n-au reuşit nici măcar să păstreze nota. S-au schimbat într-un spaţiu identic cu alte zeci, în care se organizează expoziţii şi atât. (sursa: Evenimentul Zilei)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *